ONLINE DANI OTVORENIH VRATA I PROJEKTNI DANI 2021.

MOJA BAKA PČELARICA

Povodom Projektnog dana 2020. odlučila sam, u sklopu kolegija Praktičan rad II, intervjuirati svoju baku koja se već više od trideset godina bavi pčelarstvom.

Moja baka ima 85 godina i još uvijek njeguje pčelarstvo i vrtlarstvo.

Ana Vukalović, studentica Pedagogije

 

JA: Hej bako, koliko dugo se ti i djed bavite pčelama?

BAKA: Trideset godina, zapravo više.. sedamdesetih, osamdesetih smo počeli.

JA: Zbilja dugo. A zašto ste se odlučili početi baviti pčelama?

BAKA: Zato što smo voljeli pčele, korisne su, ima meda, a i dodatni je prihod u kućanstvu.

JA: Što sve trebate raditi da bivam pčele vratile medom?

BAKA: Svašta baš, pregledavat, čistit, dimit protiv varoe, vrcat, u zimu ih uzimit.. svašta se radi.

JA: Dobro, možeš li mi to malo detaljnije ispričati?

BAKA: Kad dođe proljeće onda se najprije čiste košnice, pregledava se ima li matica, je li počela zalijegat ili nije. I onda kad se to pregleda, čeka se par dana kad počnu nosit med.Zatim opet ideš pregledaš istavišjedan nastavak, i onda od dolje digneš samo jednu ramu zatvorenog legla gore i onda one prelaze od dolje gore, i onda i gore nose med. Ako pustiš i maticu, onda i gore zaleži. I onda se to mora vratit i pazit, i onda se gleda jel ima varoe, to je jedna vrsta bolesti, jedna mala bubica koja njoj bude na vratu i onda ona sisa krv.

JA: Ta bubica bude na vratu samo matici ili svim pčelama?

BAKA: Svima, svima. I onda ako ne dimiš onda ih bude puno i onda ugibaju pčele.

JA: Dobro, a što točno radite kad dimite?

BAKA: Pa to imaš to neko sredstvo, mi smo to stavljali u dimilicu pa zapališ i dva tri dima na pčele, a imali smo i listiće što se stavljalo iza i onda smo ih palili, tako da unutra ode dim da poubija te male bubice.

JA: Zanimljivo, a štopredstavlja matica za pčele?

BAKA: Pa matica je matica koja zaliježe da bude mladih pčela, jer pčela stara ne živi dugo. Ove radilice one brzo umiru, ne znam koliko ona živi. Dvadeset jedan dan treba da se mlada pčela izlegne. Kad matica izlegne jaje to je tako malo, malo malo, kao komadić končića da si otkinuo. I onda ona to hrani hrani i nastanu ličinke i onda od ličinke, kad ona zatvori, onda kasnije od toga budu pčele. I onda ako nema matice, onda nema ni pčele, onda nestaje društvo. A u jednom društvu pčela ima od 20.000 do 80.000 pčela.  I eto onda kako se mlade legu, onda stare ugibaju. Radilice se iscrpe, one daleko lete i one brzo umiru. Ima i trutova isto, ne znam što svi oni rade, oni isto pomažu dignut to leglo, oni ne idu po med nego samo čuvaju u košnici leglo. I onda kad dođe zima, onda one poubijaju te trutove.

JA: Trutovi žive u košnici sa svim pčelama?

BAKA: Da, cijelo ljeto dok su od neke koristi, a kad dođe zima onda ih poubijaju da ih ne moraju hranit, pa se na proljeće opet zalegu drugi.

JA:  Možeš li mi još samo reći zbog čega je dobro uzgajat pčele?

BAKA: Pčela je korisna za svašta, ne samo da dobiješ med, nego ona oprašuje sve, što god cvate, svaki cvijet, i voćke i u polju sve, što god, suncokret. Di god šta ima da treba oprašiti, pčele na sve idu. Uljanu repicu zato i vozimo tako puno, jer one koliko skupe meda, toliko i oprašuju. Gdje bude pčela tu bude veći rod, gdje nema pčela tu nema ni zametka. A kažu da kad nestane pčela da će onda nestat i ljudi. Jer pčele žive dok još ima lijepoga zraka, dok još nije zagađen i kažu kad dođe do toga da one više ne mogu živjet, onda više neće živjet nitko. Mislim lijepo je imat pčele, samo što one i bodu, ajoj.

JA: Koliko puta te ubola pčela?

BAKA: Ajme meni, ne znam broj. Koliko puta kad smo radili s njima, evo sad dok smo nekidan radili ubole su me valjda tri.

JA: Dobro, a što sve možemo dobiti od pčela? Što vi sve pravite?

BAKA: Možeš dobit med, vosak, propolis i pelud. Znaš šta je pelud?

JA: To je ono žuto, na cvijetu.

BAKA: Da, ono žuto, ona zrnca, ima to svakakvog i crnog i sivog, sa kojeg god cvijeta skupljaju tako ima. Propolis se dobiva, na ramama one naprave kao smolu, one zalijepe te rame i to zatvori na cijeloj žici na rami zatvori tako da se onda od toga ostruže kad je hladno, jer se ne može kad je toplo jer se onda rasteže. Kad je jako hladno onda to fino ostružeš i u alkoholu se to rastopi i dobiješ propolis isto kao što možeš kupit u poljoprivrednoj trgovini ili ljekarni, ona mala bočica.

JA: Kako dobijemo vosak?

BAKA: Vosak se dobije kad topiš stare rame ili kad vrcamo pa se otvaraju one kućice gore, onda se to istopi i od toga se dobije vosak. Što god dobiješ od pčele je zdravo, pa i onaj ubod što ti da je zdrav. Samo da znaš, pčela koja ubode, ona ugine.

JA: Joj da, zaboravila sam to..

BAKA: Da, ona umire kad ubode, a osa na primjer ne, njoj ne smeta ništa, al pčela ugiba.

JA: To baš nije pošteno.

BAKA: A nije da.. a ne zna ona, kad bi znala da će uginut ne bi onda ubola.

JA: Dobro bako, hvala ti puno što si podijelila s nama sve ove informacije o pčelarstvu!

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE