NOVOSTI

PRIPREMA ZA TEČAJ „INTELLIGENT USE OF SOCIAL MEDIA IN CLASSROOM“

Za potrebe Erasmus+ projekta Priroda i umreženo društvo odgajateljica Antonija Mežnarić ići će na edukaciju Intelligent Use of Social Media in Classroom, koja će se održati u Portu od 3. srpnja do 9. srpnja. Cilj edukacije jest upoznavanje profesora s digitalnim jezikom kojim se koriste mladi te kako najbolje koristiti društvene mreže i digitalne alate u radu s mladima. Tečaj je usmjeren na razvijanje digitalnih vještina, povećanje aktivnog rada učenika, povezivanje učenika s globalnom zajednicom, uspješno i sigurno korištenje online prostora, naučiti učenike različitim stilovima pisanja, te korištenje slika, videa i grafičkog dizajna u učenju.

Za pripremu prije odlaska na tečaj, odgajateljica je istražila školstvo u Portugalu. Izdvajamo nekoliko zanimljivih činjenica:

  • obavezno školstvo traje 12 godina (od šeste do osamnaeste godine) ili do zaključne godine "upper secondary" škole (koja korespondira s našim srednjim školama)
  • stadiji školstva: predškolska edukacija (od treće godine do početka osnovne škole), osnovna škola (od šeste godine do petnaeste godine - 9 razreda) i srednja škola (15 do 18 - 3 razreda)
  • javno je školstvo besplatno i univerzalno od četvrte godine (dakle obuhvaća i dio predškolskog obrazovanja)
  • u prvoj godini srednje škole učenici biraju predmete uz osnovne i mogu izabrati između: a) društveno-znanstvenih predmeta (gimnazija), b) predmete vezane uz praktičan rad određene profesije (strukovne škole); c) ostale edukacije i tečajeve (certifikati)
  • u 1., 2. i 3. ciklusu osnove edukacije (prijelazni razredi: 2., 5. i 8. razred) imaju državne ispite koji se ne ocjenjuju (služe samo evaluaciji znanja i kako se ono razvija kroz godine). Na kraju osnovne škole u 9. razredu imaju završni državni ispit.  U srednjoj školi učenici društveno-znanstvenih smjerova imaju 4 državna ispita u zadnje dvije godine školovanja (11. i 12. razred).
  • za sve ove stadije školovanja postoji samo jedna profesorska profesija i za nju je potreban diplomski studij

Osim što je istražila školstvo u Portugalu, odgajateljica izdvaja i nekoliko zanimljivih činjenica o gradu u kojem se održava tečaj:

  • Porto je drugi najveći grad Portugala
  • UNESCO je proglasio centar Porta Svjetskom baštinom 1996. ("povijesni centar Porta, Most Luiza I i samostan Serra do Pilar")
  • Porto je poznat po mostovima ("Grad mostova"). Najstariji sačuvani most je željeznički most Ponte D. Maria kojeg je projektirao Gustave Eiffel 1876. godine.

Na tečaju odgajateljica će imati prilike upoznati kolege iz Portugala, Njemačke i Poljske, usporediti različite pristupe školovanju i radu s učenicima, te razviti digitalne vještine koje će joj pomoći u daljnjem radu s učenicima u domu i njenoj odgojnoj skupini.

Organizator tečaja je NGO „Motivated Learning for Everyone“ iz Bugarske.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

Kontaktirajte nas

Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE