NAČELA PREHRANE

NAČELA PREHRANE

Pravilna je prehrana u svakoj životnoj dobi važna, no, to poglavito vrijedi za razdoblja brzog rasta pojedinca u kojima su prehrambene potrebe značajno povišene, kao što je to slučaj u razdoblju adolescencije. proba

 


Adolescencija označava životni period prelaska iz djetinjstva u odraslo doba, karakteriziran brojnim fiziološkim, psihološkim i sociološkim promjenama stoga i prehrana nužno mora biti prilagođena navedenim promjenama, kako bi se ostvario optimalan rast i razvoj pojedinca. Temeljeći se na toj činjenici, u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka veliku pažnju posvećujemo kreiranju i izradi zdravih obroka učenika.

 

Filozofija zdrave prehrane, u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka, polazi od nekoliko osnovnih načela, a to je zadovoljavanje potrebnog dnevnog unosa energije i hranjivih tvari, izostavljanje koncentrata, konzervirane hrane, umjetnih boja i sladila iz prehrane učenika, zdravstvene ispravnosti namirnica i sezonske varijacije u ponudi.


Sljedeći postavljena načela prehrane, osnovano je i Povjerenstvo za prehranu, u sastavu šefice kuhinje, zdravstvenog voditelja, ekonoma, predstavnika odgajatelja te predstavnika učenika, čija je svrha praćenje ostvarenja kvalitetne prehrane učenika.

 


Sljedeći znanstveno utemeljene preporuke dugogodišnje suradnice, nutricionistice dr.sc. Vesne Bosanac, vezano uz sastav i vrstu namirnica, način pripreme i kombiniranje namirnica, kreirani su optimalni jelovnici prilagođeni specifičnim potrebama naših učenika. Tako se dnevno, u našem Domu, priprema redovni jelovnik, jelovnik za vegetarijance i vegane te jelovnici za posebne skupine (oboljele od dijabetesa, alergija, celijakije i drugih bolesti, vjerski razlozi i slično).

 


Kako bi se kontinuirano osigurala kvaliteta prehrane naših učenika, ali i otvorila vrata za uvođenje inovacija, kuhinjsko osoblje i zdravstveni voditelj našeg Doma svake godine sudjeluju na Seminaru za kuharice, ekonome i zdravstvene voditelje učeničkih domova iz Republike Hrvatske.

 


Uz primarnu djelatnost Doma, osiguravanje prehrane učenika, kroz odgojno-obrazovni rad kod učenika se želi potaknuti stvaranje zdravih prehrambenih navika, s obzirom da se upravo tijekom adolescencije stvaraju brojne navike koje ostaju za cijeli život. Kontinuirano, tijekom školske godine, za učenike se organiziraju različite radionice izrade zdravih slastica, namaza, voćnih i povrtnih salata, zelenih kašastih sokova, a sve naglašavaju važnost pravilne prehrane u svakodnevnom životu i očuvanju zdravlja.

 


U svome radu ističemo doručak, kao najvažniji obrok u danu, jer učenicima pruža energiju potrebnu za udovoljavanje svim zahtjevima koji ih očekuju u školi. Upravo iz tog razloga, kod učenika nastojimo razviti svijest o važnosti konzumacije zdravog doručka, ali i kroz specifične radionice, osposobiti ih za samostalnu izradu slanih i slatkih doručaka.

 


Uz sudjelovanje u edukativnim aktivnostima koje naglašavaju važnost zdrave prehrane, naši učenici jednom tjedno sudjeluju u kreiranju dnevnog menija. Na taj način, omogućujemo im da primjene stečena znanja o optimalnoj prehrani, ali i razviju odgovornost spram odabira zdravih namirnica.

na vrh članka