DOBRO DOŠLI U UČENIČKI DOM "PODMURVICE", RIJEKA - ISTAKNUTO:

UPISI U DOM ZA ŠKOLSKU GODINU 2017./2018.

UPISI U DOM ZA ŠKOLSKU GODINU 2017./2018.

Sva mjesta na ljetnom upisnom roku su popunjena i neće biti jesenskog upisnog roka. Želimo dobrodošlicu novim učenicama i učenicima! 

Više...

ŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE ZA ODGAJATELJE, STRUČNE SURADNIKE I ZDRAVSTVENE VODITELJE - LIPANJ 2017.

ŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE ZA ODGAJATELJE, STRUČNE SURADNIKE I ZDRAVSTVENE VODITELJE - LIPANJ 2017.

Dana 19. lipnja 2017. godine u našem domu održano je ŽSV za odgajatelje, stručne suradnike i zdravstvene voditelje, a vodila ga je Orijana Jeličić. 

Teme na skupu bile su:
 
1. Disleksija - problem ili izazov?
Predavačica: Dubravka Pezo Vidović, prof.log.
 
2. Predrasude i stereotipi
Predavačica: Miljenka Galić, dipl. ped., viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge u srednjim školama i odgajatelje u učeničkim domovima
 
3. Predstavljanje projekta "Reci pa ispeci"
Predavačica: Elizabeta Vega,mag.ped.i phil.
 
Na skupu je prisustvovalo 43 sudionika. Skup je prošao u pozitivnom ozračju.    
Više...

BOGAT SADRŽAJ PROJEKTNOG DANA 2017.

BOGAT SADRŽAJ PROJEKTNOG DANA 2017.

Osim podizanja Zelene zastave, 31.5.2017. na Projektnom danu, održan je niz radionica za naše učenike, goste iz drugih škola i udruga na kojima su se mogli upoznati s načinom rada u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi čija je misija, između ostalog, promicati svijest o važnosti ekološkog odgoja i održivog načina življenja.

Više...

UČENICI PROBUDILI OSJETILO ZA VOLOTNIRANJE U DOMU ZA STARIJE OSOBE „KANTRIDA“

UČENICI PROBUDILI OSJETILO ZA VOLOTNIRANJE U DOMU ZA STARIJE OSOBE „KANTRIDA“

Učenici i učenice Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka volontirali su u Domu za starije osobe „Kantrida“ u četvrtak, 1. lipnja 2017. godine kao sudci na sportskom susretu korisnika Doma.
Učenički dom već tradicionalno surađuje s Domom umirovljenika, a ovoga je puta to realizirano pod geslom „Probudi osjetilo za volontiranje“ nadovezujući se tako na aktivnosti projektnog dana Učeničkog doma koji je održan 31. svibnja pod nazivom „Probudi osjetila“. 

Više...

ZELENA ZASTAVA - SREBRNI STATUS!

ZELENA ZASTAVA - SREBRNI STATUS!

Kao što već znate, 2009. godine Učenički dom Podmurvice dobio je status Eko škole, odnosno Eko – doma i pridružio se međunarodnoj eko obitelji. Ove godine taj status ponosno peti put produžavamo i nastavljamo u mladima osvješćivati brigu za okoliš. Status eko doma je sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Ponosni smo što smo zajedničkim trudom, uz mnogo volje i s mnogo ljubavi, zasluženo dobili i iznova potvrdili Povelju o statusu Međunarodne eko škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko škole, odnosno doma.

Više...

LUMS 2017. „LIKOVNOM UMJETNOŠĆU MIJENJAMO SVIJET“

LUMS 2017. „LIKOVNOM UMJETNOŠĆU MIJENJAMO SVIJET“

U utorak 23. svibnja 2017. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci posjetili smo izložbu čudesnih crteža akademske kiparice Ines Milčić. U istome je prostoru otvorena i izložba najkvalitetnijih učeničkih likovnih radova. Tom je prigodom Županijsko povjerenstvo uručilo diplome djeci i mladeži, a njihovim mentorima pohvalnice za vrstan rad s djecom i mladeži na ovogodišnjem natjecanju.

Više...

PROJEKTNI DAN 2017.

PROJEKTNI DAN 2017.

Pozivamo Vas na Projektni dan „Probudi osjetila!“ i svečanost podizanja Zelene zastave koji će se održati 31. svibnja 2017. godine u prostorijama i okolišu Doma. Svečano podizanje Zelene zastave održat će se u 11 sati.

Veselimo se Vašem dolasku!

Više...

MATURANTI GENERACIJA 2016./2017.

MATURANTI GENERACIJA 2016./2017.

Dana 16. svibnja 2017. godine u 20 sati u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka održana je večer maturanata. Tim svečanim događajem ispratili smo 70. generaciju maturanata. Prigodnim programom, uz obilje pjesme i plesa, proglašene su i maturantice generacije Aleksandra Peranović i Sara Šporer. Isto tako, dodijeljene su pohvale i nagrade najuspješnijim maturantima. Naposljetku, zajedničkom večerom i druženjem ispratili smo maturante u nove životne korake.

Više...

SREBRNI STATUS EKO DOMA!

SREBRNI STATUS EKO DOMA!

Nakon devet godina kontinuiranog provođenja programa ekološkog odgoja i obrazovanja, Učenički dom „Podmurvice“ Rijeka stekao je srebrni status. Svečanost dodjele certifikata i prestižne Zelene zastave održana je u petak, 12. svibnja 2017. godine u Zagrebu, u prostoru Zagrebačkog velesajma. Valja napomenuti da Učenički dom „Podmurvice“ Rijeka, od svog začetka, u nastavni plan i program implementira načela odgoja i obrazovanja za okoliš, no sustavno provođenje ekološkog odgoja i obrazovanja započelo je 2009. godine kada je Dom stekao status Eko Doma. Program Eko doma provodi se u suradnji s Udrugom Lijepa naša koja je nacionalni koordinator Eko–škola u Republici Hrvatskoj. Proslava obnove statusa Eko doma obilježit će se svečanim podizanjem Zelene zastave u okviru Projektnog dana, 31. svibnja 2017. godine.

Više...

IZLET ZA NAGRAĐENE MATURANTE

IZLET ZA NAGRAĐENE MATURANTE

Od 11.do 13. svibnja 2017. godine nagrađeni maturanti bili su na izletu u Mađarskoj s pedagoginjom Oliviom Vukić i odgajateljicom Orijanom Jeličić. Na početku  putovanja posjetili smo Ženski đački dom u Osijeku gdje smo se družili s učenicima i djelatnicima Doma. Potom smo se zaputili u Mađarsku i boravili u Collegiumu Villany koji je dio poljoprivredne škole.  Proveli smo ugodne trenutke razgledavajući dom, školu, vinske podrume škole i grada te se informirali o tradiciji tog kraja koji je poznat po nepreglednim vinogradima i proizvodnji vina. Bili smo u gradu Pečuhu,  posjetili muzej keramike „Zsolnay“ kao i ostale znamenitosti. Na povratku dio vremena posvetili smo gradu Vukovaru. Posjetili smo Gradski muzej Vukovar koji je smješten u dvorcu Eltz i oduševili se obnovljenim muzejom  kao i  bogatim zbirkama iz povijesti grada. Na kraju smo zapalili svijeće kraj Križa na ušću Vuke u Dunav. Lijepo je bilo putovati i družiti se. Sretno maturanti!

Više...

STUDENTI PEDAGOGIJE U POSJETU NAŠEM DOMU

STUDENTI PEDAGOGIJE U POSJETU NAŠEM DOMU

U utorak 9. svibnja 2017. godine, studenti 3. godine preddiplomskog studija pedagogije posjetili su naš Dom u sklopu kolegija Domska pedagogija čija je nositeljica prof.dr.sc. Anita Zovko. Ovim posjetom nastavljena je dugogodišnja suradnja našeg Doma s Filozofskim fakultetom u Rijeci. Prilikom posjeta i zajedničkog druženja ravnateljica Doma Ljiljana Kencel,  pedagoginja Olivia Vukić, i psiholog Toni Erdfeld prof., te pripravnica pedagoginja Andrea Lukajić, studente su upoznali s načinom funkcioniranja Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka kao odgojno-obrazovne ustanove, prednostima i izazovima rada u učeničkom domu. Nakon uvodnog razgovora zajednički smo obišli Dom i okoliš Doma.

Više...

42. DRŽAVNA DOMIJADA U ROVINJU

42. DRŽAVNA DOMIJADA U ROVINJU

Naši učenici, pobjednici Regionalne Domijade u Puli, sudjelovali su na 42. Državnoj Domijadi koja se ove godine održala u Rovinju, a trajala je od 5. do 7. svibnja.
U sportskom dijelu igrali smo nogomet, a u području kulture izložili radove u kategoriji instalacije i skulpture.

Više...

"ZELENA ČISTKA" 2017.

"ZELENA ČISTKA" 2017.

Ovogodišnja Zelena čistka održala se 2. svibnja 2017. godine, a obilježila ju je aktivnost naših učenika i zaposlenika u čišćenju okoliša Doma, suradnja s našim dugogodišnjim suradnicima – građanima Mjesnog odbora Podmurvice i predivno sunčano vrijeme.

Više...

HUMANITARNA AKCIJA "SVE ZA NAŠU DJECU"

HUMANITARNA AKCIJA "SVE ZA NAŠU DJECU"

U sklopu posebnog programa Škola životnih vještina, naši su se učenici ovaj put uključili u humanitarnu akciju udruge Riječko srce i Kanala Ri - Sve za našu djecu, kojom su se prikupljala novčana sredstva za izgradnju čekaonice i igraonice Odjela za onkologiju i hematologiju Dječje bolnice Kantrida.

Više...

DOMJENAK ZA SUDIONIKE REGIONALNE DOMIJADE U PULI

DOMJENAK ZA SUDIONIKE REGIONALNE DOMIJADE U PULI

Dana 25.4.2017. u 20.30 sati upriličeno je druženje sa svim sudionicima 42. Regionalne Domijade održane u Puli 31.3. i 7.4. ove godine. Druženje učenika sudionika, profesora voditelja i ravnateljice Doma koja je održala prigodan govor u kojemu je učenicima zahvalila na pristojnom ponašanju i postignutim rezultatima. Nakon toga je uslijedilo ugodno druženje.

Više...

USPJEŠNA REGIONALNA DOMIJADA U PULI – KULTURA, STRELJAŠTVO I ŠAH

USPJEŠNA REGIONALNA DOMIJADA U PULI – KULTURA, STRELJAŠTVO I ŠAH

Učenici Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka, 7. travnja 2017. godine sudjelovali su, uz svoje mentore, na kulturnom dijelu Regionalne Domijade u Puli, u Domu hrvatskih branitelja. Osim iz područja kulture, učenici su sudjelovali i u natjecateljskom djelu šaha te iz streljaštva. Ostvarili su zapažene rezultate u mnogo kategorija, no što je još važnije, prezentirali su dostojno svoj rad i trud u slobodnim aktivnostima tijekom čitave godine. Čestitamo, stoga, našim učenicima i njihovim mentorima!

Više...

RADIONICE "SIGURNOST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA"

RADIONICE "SIGURNOST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA"

U sklopu programa prevencije nasilja 22., 23. i 28. 3.2017. u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka održane su tri radionice na temu: „Sigurnost na društvenim mrežama“  s učenicima 1. razreda, njih ukupno 57. Voditelji radionica su bili: pedagoginja Olivia Vukić, psiholog Toni Erdfeld, pedagoginja pripravnica Andrea Lukajić i učenica Sara Šporer.

Više...

AKCIJA POVODOM NOVOG BROJA ČASOPISA „ULIČNE SVJETILJKE“

AKCIJA POVODOM NOVOG BROJA ČASOPISA „ULIČNE SVJETILJKE“

U srijedu, 5. travnja 2017. godine sudjelovali smo u humanitarnoj akciji povodom izlaska novog broja časopisa „Ulične svjetiljke“ koja je održana na riječkome Korzu. Jedanaest učenika Učeničkog doma „Podmurvice“, pod vodstvom profesorice Jelene Krpan, svojim je volonterskim doprinosom podržalo borbu za život koju svakodnevno proživljavaju prodavači „Uličnih svjetiljki“. Učenici su osjetili potrebu da iskažu podršku beskućnicima tako što su zajedno s njima prodavali časopis za beskućnike.

Više...

REGIONALNA DOMIJADA U PULI - NOGOMETAŠI PRVI, STOLNOTENISAČICE DRUGE!

REGIONALNA DOMIJADA U PULI - NOGOMETAŠI PRVI, STOLNOTENISAČICE DRUGE!

U petak 31.03.2017. održana je 42. Regionalna Domijada, ovog puta u organizaciji Učeničkog doma Pula. Nakon svečanog otvaranja i glazbenog nastupa učenika i mažoretkinja započeo je sportski dio Domijade, dok će se natjecanje u Kulturi te Šahu i Streljaštvu održati idući petak 7.4.2017. u Domu hrvatskih branitelja. Medalje su osvojili nogometaši (prvo mjesto) i stolnotenisačice (drugo mjesto)!

Više...

VODA JE ŽIVOT!

VODA JE ŽIVOT!

“Voda je opće nasljedno dobro, čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi.” (iz Rezolucije UN)

Više...

STOLNOTENISKI PROLJETNI TURNIR U KARLOVCU

STOLNOTENISKI PROLJETNI TURNIR U KARLOVCU

Proljetni turnir u stolnom tenisu učeničkih domova naše regije održan je u Karlovcu 3. ožujka 2017. godine. Natjecalo se osam ekipa. Bila je to dobra prilika da odmjerimo snage
prije Domijade. Naš Dom su predstavljali učenici Val Škapul i Nevio Satinović, a vodila ih je odgajateljica Marija Čemeljić-Salopek. Nisu imali dovoljno pobjeda za medalju, ali su dobro igrali i družili se sa stolnotenisačima iz drugih domova. Putovali smo zajedno s učenicima iz Lovrana, Bakra i Sušaka.

Više...

ZLATNE DJEVOJKE I ZLATNI DEČKI - MIRNE RUKE I OŠTROG VIDA!

ZLATNE DJEVOJKE I ZLATNI DEČKI - MIRNE RUKE I OŠTROG VIDA!

Učenički dom Lovran je organizirao Proljetni turnir u streljaštvu, 24. veljače 2017., a naše učenice i učenici postigli su sjajan uspjeh! Natjecanje se održalo u streljani u Voloskom , a sudjelovalo je pet domova: Učenički dom Lovran, Učenički dom Pula, Učenički dom Karlovac, Učenički dom iz Duga Rese i Učenički dom Podmurvice Rijeka. 

Više...

DJEVOJKE OSVOJILE BRONCU NA PROLJETNOM TURNIRU U ŠAHU

DJEVOJKE OSVOJILE BRONCU NA PROLJETNOM TURNIRU U ŠAHU

Dana 24.veljače 2017.godine u Učeničkom domu "Marije Krucifikse Kozulić" u Rijeci, održao se proljetni turnir u šahu. Iz našeg doma sudjelovala je muška i ženska ekipa. Ženska ekipa u sastavu Petra Perlić, Sara Kauzlarić, Nina Šebelja osvojile su 3.mjesto. Za mušku ekipu igrali su: Denis Kolar, Oliver Branko Dignum, Josip Smolčić, Stipe Šurlina i Denis Bolić. Turnir je protekao u fair play igri i druženju učenika.

Više...

ZLATNI NOGOMETAŠI NA PROLJETNOM TURNIRU

ZLATNI NOGOMETAŠI NA PROLJETNOM TURNIRU

Naši nogometaši osvojili su prvo mjesto na tradicionalnom turniru u Bakru 22. veljače 2017. U prednatjecanju po skupinama pobijedili su Korenicu i Pulu uz poraz od ekipe Sušaka. U polufinalu smo pobijedili Karlovac, da bi u finalu uzvratili Sušaku za poraz u prednatjecanju i uvjerljivo ih pobijedili sa 6:1. Najbolji strijelac turnira je naš učenik Robert Vlizlo. Za nogometaše su igrali: Marino Katalenić, Lovro Beg, Petar Radošević, Josip Smolčić, Petar Vidas, Dejan Štajminger, Nevio Satinović, Ivan Gabrijel Ključarić, Robert Vlizlo, Davor Potočnik i Petar Štajminger. Ekipu je vodio zdravstveni voditelj Dino Lipovac uz pomoć profesora Staše Sobolevskog.

Više...

OBILJEŽILI SMO DAN RUŽIČASTIH MAJICA

OBILJEŽILI SMO DAN RUŽIČASTIH MAJICA

S obzirom da je Učenički dom "Podmurvice" Rijeka prvi i jedini učenički dom koji je, zahvaljujući svojim humanim aktivnostima, postao dobitnikom Godišnje nagrade Luka Ritz - za promicanje tolerancije i škole bez nasilja koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, obilježavanje Dana ružičastih majica postala je svojevrsna tradicija naših učenika i djelatnika. Prošle smo godine, povodom Dana ružičastih majica, održali vrlo uspješnu interaktivnu tribinu u Vijećnici Grada Rijeke na kojoj su nam gosti bili eminentni stručnjaci iz područja prevencije nasilja, a ove smo godine odlučili vrata naše ustanove otvoriti za šire građanstvo. Naime, u srijedu je čitav dan u prostorima Učeničkog doma "Podmurvice" Rijeka bio tematski posvećen osviješćivanju problema nasilja i njegove prevencije.

Više...

PROMOCIJA FILMA "OBAHAJANJA HALUBAJSKEH ZVONČARI 2014." U NAŠEM DOMU

PROMOCIJA FILMA "OBAHAJANJA HALUBAJSKEH ZVONČARI 2014." U NAŠEM DOMU

23.02.2017. s početkom u 18,00h u Učeničkom domu „Podmurvice“, Rijeka održala se promociju filma "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." autorice Tatjane Udović mag. cult. S obzirom da su učenici Doma djeca i mladi pristigli iz svih krajeva Hrvatske, nisu se imali prilike posebno susretati s Halubajskim zvončarima, pa je za njih predstavljanje ovoga filma bilo specifično i dojmljivo te su se se na ovaj način pobliže upoznali s kulturom i običajima kvarnerskoga kraja.

Više...

„ZALJUBLJENE MAŠAKARE“ U DOMU

„ZALJUBLJENE MAŠAKARE“ U DOMU

U utorak 21.2.2017. u 20.00h održana je maškarana priredba „Zaljubljene maškare“ u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka. Vijeće učenika i profesori zajednički su organizirali maskenbal. Tim povodom održane su i maškarane igre spretnosti te pantomima uz obilje plesa, glazbe i smijeha.

Više...

KOŠARKAŠI DOMA DRUGI NA PROLJETNOM TURNIRU

KOŠARKAŠI DOMA DRUGI NA PROLJETNOM TURNIRU

Na tradicionalnom Proljetnom turniru u košarci održanom u Rijeci 17.02.2017. naši košarkaši osvojili su drugo mjesto izgubivši u finalu od ekipe Pule. U prednatjecanju uvjerljivo smo pobijedili ekipe Karlovca i Bakra. Nažalost u utakmici protiv Bakra ozlijeđen je kapetan ekipe Mario Šporčić što je pridonijelo i našem porazu u finalu. Igrali su: Sebastijan Mirjanić, Josip Čop,Igor Žauhar, Dominik Jakovac, Milan Grčić, Antonio Lozić, Ivan Lepinjica, Josip Smolčić, Andro Presečki, Filip Butković, Rikardo Sošić i Mario Šporčić. Tehničku podršku davali su: Igor Lepinjica, Marko Bravar i Matija Žagar. Košarkaše je vodio profesor Staša Sobolevski uz pomoć zdravstvenog voditelja Dina Lipovca.

Više...

PROLJETNI ODBOJKAŠKI TURNIR U PAZINU

PROLJETNI ODBOJKAŠKI TURNIR U PAZINU

Dana 15.02.2017. učenice u sastavu : Sara Šporer, Manuela Fresl, Natalia Tuškan, Marta Škarabot , Patricia Blažević, Aleksandra Prekajski i Vita Angela Ključarić sudjelovale su na Proljetnom turniru u Pazinu. Osvojile su 4. Mjesto, a vodila ih je odgajateljica Adriana Matošić. Turnir je prošao u zabavnom i sportskom okruženju.

Više...

TRSATSKI ZMAJ OD FILCANE VUNE

TRSATSKI ZMAJ OD FILCANE VUNE

Da od vune može nastati beskonačno različitih kreativnih i uporabnih predmeta, svake nam godine dokazuje Vesna Jakić iz Udruge Ruta s Cresa. Uz njezino vodstvo učenice su ove godine izradile Trsatskog zmaja od filcane vune. Radionice su se odvijale u dva navrata, 2. i 9. veljače. U ugodnoj atmosferi saznali smo niz detalja važnih za izradu predmeta od vune, dobili nove ideje i poticaje za  dalje. Svoje bogato iskustvo gospođa Vesna rado dijeli učenicima pa željno čekamo slijedeću priliku da nas vodi u istraživanje mogućnosti korištenja vune.

Više...

DANI SIGURNIJEG INTERNETA

DANI SIGURNIJEG INTERNETA

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Više o obilježavanju Dana sigurnijeg interneta, nagradnom web kvizu, edukativnim člancima i slično možete saznati na www.csi.hr odnosno na www.dansigurnijeginterneta.org .

Više...

DOMSKI TURNIR U STOLNOM NOGOMETU

DOMSKI TURNIR U STOLNOM NOGOMETU

Vijeće učenika je 1.2. organiziralo turnir u stolnom nogometu. Prijavilo se 6 ekipa: Patričići, Ličani, Normalni, Braća bez gaća, Builderi, Piksijeva djeca. Igralo se na način „svaki sa svakim“, a ekipa koja je imala najviše pobjeda bila je najbolja. Prvo mjesto osvojili su Normalni (Milan Grčić i Teo Šimić), drugo Braća bez gaća (Petar i Josip Vidas), a treće Ličani (Lea Ilić i Josip Smolčić). Osim njih sudjelovali su: Patrik Ilić, Patrik Kovač, Danijel Ribarić, Vanessa Dujmović, Denis Kolar, Filip Budiselić. Turnir je bio zabavan i napet do samoga kraja, a prva tri mjesta nagrađena su slatkim nagradama.

Više...

PRIREDBA POVODOM DANA DOMA I BOŽIĆA

PRIREDBA POVODOM DANA DOMA I BOŽIĆA

U utorak, 20. prosinca, održana je priredba povodom Dana doma i Božića. Prigodni program, koji je oduševio brojnu publiku, pripremili su učenici glazbene skupine, plesne skupine te foto-video skupine Doma.

Više...

LIKOVNA KOLONIJA U CELJU

LIKOVNA KOLONIJA U CELJU

U srijedu u ujutro, 14.12.2016. krenuli smo s busom prema Ljubljani Lana Ulčar, Sabina Alić, Kristina Lukarić i odgajateljica Maja Dinić. Kada smo došli u Ljubljanu odlučile smo razgledati centar do polaska vlaka za Celje. To vrijeme smo odlučile provesti šetnjom po Ljubljani.

Više...

SASTANAK VIJEĆA UČENIKA

SASTANAK VIJEĆA UČENIKA

U utorak, 13. prosinca 2016. godine u 20 sati održan je sastanak Vijeća učenika s pedagoginjom Doma, četvrti i posljednji u ovoj kalendarskoj godini.  Na sastanku su se  učenici, članovi Vijeća  kratko osvrnuli na rad i aktivnosti u 1. polugodištu. Dogovorene su aktivnosti do kraja 1. polugodišta - 23. prosinca 2016. godine. Uz prigodne želje povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana sastanak je protekao u ugodnom druženju.

Više...

NAGRADNI IZLET - ADVENT U ZAGREBU

NAGRADNI IZLET - ADVENT U ZAGREBU

U jutarnjim satima 7.12.2016. godine krenuli smo u Zagreb na naš izlet za nagrađene učenike.  Nakon posjeta Tehničkom muzeju, došli smo na glavni zagrebački trg. Kada smo pogledali prema prelijepo okićenom Trgu bana Jelačića, prve riječi bile su jednostavno: „ Wow!“. 

Više...

SVEČANO OTVORENJE MULTISENZORIČKOG VRTA

SVEČANO OTVORENJE MULTISENZORIČKOG VRTA

U Učeničkom domu "Podmurvice" Rijeka, 5. prosinca 2016. godine svečano je otvoren Multisenzorički vrt. Osim brojnih građana grada Rijeke, otvorenju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke - gospodin Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje - gospođa Edita Stilin te predstavnik Riječke nadbiskupije - monsinjor Sanjin Francetić. Multisenzorički vrt je plod dugogodišnjeg nastojanja promicanja ekološkog odgoja i obrazovanja djelatnika ovoga učeničkog doma, na čelu s ravnateljicom Ljiljanom Kencel, ali je i rezultat suradnje na mnogo razina. Suradnja s profesorom Danielom Winterbottomom, svjetski poznatim krajobraznim arhitektom i njegovim studentima Sveučilišta Washington u Seattleu, nije samo suradnja međunarodnog karaktera, već je i simbol prijateljstva dviju različitih sredina te dviju različitih kultura koje traje već sedam godina.

Više...

PREDAVANJE PROFESORA WINTERBOTTOMA

PREDAVANJE PROFESORA WINTERBOTTOMA

Naš višegodišnji suradnik u uređenju i osmišljavanju okoliša Doma, krajobrazni arhitekt sa Sveučilišta Washington iz Seattla, prof. Daniel Winterbottom, održao je 1.12. predavanje za naše učenike i javnost, o terapijskom djelovanju prirode i prirodnog okruženja. Kroz mnoge primjere iz svog dugogodišnjeg iskustva i prakse, pokazao je kako se promišljenim uređenjem urbanog okruženja s prirodnim elementima postiže terapijski efekt i blagotvorno djelovanje na zdravlje i kvalitetu života.

Više...

NAJAVA OTVORENJA MULTISENZORIČKOG VRTA

NAJAVA OTVORENJA MULTISENZORIČKOG VRTA

Učenički dom „Podmurvice“ Rijeka već dugi niz godina u svom odgojno-obrazovnom radu promiče načela ekološkog odgoja i obrazovanja. U suradnji s profesorom i krajobraznim arhitektom Danielom Winterbottomom te studentima sa Sveučilišta Washington u Seattleu, u našem je Učeničkom domu 2010. godine nastao prvi multifunkcionalni vrt s terapijskim djelovanjem za srednjoškolce u Hrvatskoj.

Više...

SRCOLOVKA

SRCOLOVKA

Dana 24. studenog 2016. godine u Učeničkom domu „Podmurvice“ Rijeka održana je igra „Srcolovka“ u organizaciji Vijeća učenika i pedagoginje Doma Olivie Vukić. Učenici su sami pripremali i realizirali ovu aktivnost. Iako se radi o zabavnoj i zanimljivoj priredbi cilj je kroz igru poštivati pravila kod samih sudionika ali i gledatelja. Naglasak je na razvijanju tolerancije, uvažavanju različitosti i pozitivnoj komunikaciji. Učenice i učenici sklapaju neka nova prijateljstva i za nagradu odlaze u kino. Bila je to ugodno provedena večer uz mnoštvo smijeha te željom da se i druge školske godine ponovo nađu u igri i upoznaju nove prijatelje.

Više...

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

U Učeničkom domu „Podmurvice“ obilježen je Svjetski dan šećerne bolesti radionicom izrade zdravih kuglica koju su vodile profesorica Ivanka Crnić, profesorica Marija Čemeljić-Salopek i profesorica Nikolina Pajnić. Radionica je održana 17. studenog, a cilj je bio učenicima pokazati da se slatko može izraditi bez korištenja rafiniranog šećera. 

Više...

ZIMSKI TURNIR U STOLNOM TENISU

ZIMSKI TURNIR U STOLNOM TENISU

Muška stolnoteniska ekipa Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka, 4. studenog, sudjelovala je na zimskom turniru čiji je organizator bio Učenički dom „Kvarner“. Ekipu stolnotenisača predstavljali su Val Škapul, Josip Smolčić i Nevio Satinović koji se unatoč borbenosti i srčanoj igri nisu se plasirali u daljnji tijek natjecanja. Turnir je, osim dobre organizacije, obilježila vesela atmosfera uz druženje i sportsko ponašanje.

Više...

RODITELJSKI SASTANAK - ADAPTACIJA NA DOM I NAVIKE UČENJA

RODITELJSKI SASTANAK - ADAPTACIJA NA DOM I NAVIKE UČENJA

U petak 28.10.2016. održan je roditeljski sastanak za roditelje učenika prvih razreda u sklopu programa Suradnja s roditeljima koji se niz godina provodi u našem Domu. Roditelje je na početku pozdravila ravnateljica Ljiljana Kencel i zahvalila roditeljima na suradnji.

Više...

EKOLOŠKI ODGOJ U PRAKSI – SURADNJA KNJIŽNIČARSKE SKUPINE I EKO SKUPINE DOMA

EKOLOŠKI ODGOJ U PRAKSI – SURADNJA KNJIŽNIČARSKE SKUPINE I EKO SKUPINE DOMA

U ponedjeljak, 24. listopada 2016. godine, sudjelovali smo u akciji prikupljanja knjiga komunalnog društva „Čistoća“. Akcija naziva „Jednu knjigu odvoji, mirisni mažuran uzgoji“ održana je na riječkome Korzu, a zamišljena je na način da svaki građanin koji na Korzo donese knjigu na dar dobije „živi“ informativni letak koji se sastoji od edukativne oznake za knjigu i vrećice sjemena mažurana s kratkim uputama za sađenje i opisom biljke. Prikupljene knjige bit će donirane Domu za odrasle osobe Turnić i Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić.

Više...

POSJET BIVŠIH UČENIKA GRADITELJSKE ŠKOLE

POSJET BIVŠIH UČENIKA GRADITELJSKE ŠKOLE

U četvrtak 6. listopada Dom su posjetili bivši učenici Graditeljske škole u Rijeci, okupljeni u udrugu DIP. Cilj susreta bio je upoznavanje prostora doma, Multisenzoričkog vrta i uključivanja u domske aktivnosti. Za uvodno upoznavanje zaklon nam je pružila sjenica na ulazu u dom. Druženju je prisustvovalo 12 korisnika u pratnji asistenatica i voditeljica Petre Štimac i Barbare Fistonic.

Više...

RADIONICA: KAKO NAJBOLJE UČITI?

RADIONICA: KAKO NAJBOLJE UČITI?

Dana 5. i 13. listopada 2016. godine u Domu su održane pedagoške radionice o učenju s učenicima 1. razreda. Voditeljice su bile pedagoginja Olivia Vukić i odgajateljica Orijana Jeličić. Sudjelovali su i učenici skupine „Tihana“ kao učenici pomagači (učenici 2., 3., i 4. razreda).

Više...

ODRŽANO PREDAVANJE KRAJOBRAZNOG ARHITEKTA LUKE JELUŠIĆA

ODRŽANO PREDAVANJE KRAJOBRAZNOG ARHITEKTA LUKE JELUŠIĆA

U srijedu, 19.10.2016. godine u našem je Domu svoj rad predstavio krajobrazni arhitekt Luka Jelušić, u sklopu posebnog programa "Šarena oluja u Domu". Jelušić je na edukativan, inspirativan i inovativan način prepričao svoj profesionalni život, uz dodirne točke s privatnim životom te stvorio neposredan ugođaj.

Više...

DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Tradicionalno smo i ove godine obilježili Dan zahvalnosti za plodove zemlje 12. listopada 2016.
U blagovaonici je prikazan dokumentarni film o paradoksima obilja i gladi u svijetu u kojem živimo , a poslije podne su odgajateljice Ivanka Crnić, Nikolina Pajnić i Marija Čemeljić-Salopek održale radionicu na temu dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Više...

PREZENTACIJA ZAVRŠNOG DIZAJNA MULTISENZORIČKOG VRTA

PREZENTACIJA ZAVRŠNOG DIZAJNA MULTISENZORIČKOG VRTA

Učenički dom „Podmurvice“ Rijeka već dugi niz godina u svom odgojno-obrazovnom radu promiče načela ekološkog odgoja i obrazovanja. U suradnji s profesorom i krajobraznim arhitektom Danielom Winterbottomom te studentima sa Sveučilišta Washington u Seattleu, u našem je Učeničkom domu 2009. godine nastao prvi multifunkcionalni vrt s terapijskim djelovanjem za srednjoškolce u Hrvatskoj.

 

Više...

PREDAVANJE LUKE JELUŠIĆA - KRAJOBRAZNOG ARHITEKTA

PREDAVANJE LUKE JELUŠIĆA - KRAJOBRAZNOG ARHITEKTA

Pozivamo Vas na predavanje krajobraznog arhitekta Luke Jelušića - jednog od koordinatora američko-hrvatskog projekta Multisenzoričkog vrta Učeničkog doma "Podurvice" Rijeka.

Arhitekt Luka Jelušić održat će predavanje o krajobraznoj arhitekturi i o svom cjelokupnom radu vezanom uz izradu uporabnih predmeta i namještaja od punog drveta. Predavanje će se održati u srijedu, 19. listopada 2016. godine, u 17:30 h, u prostorima Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka.

Nadamo se da ćete se odazvati te tom prilikom saznati nešto više o krajobraznoj arhitekturi i dizajnu interijera.

Dobrodošli!

Više...

RAZGLEDAVANJE OPATIJE I RIJEKE TURISTIČKIM AUTOBUSOM

RAZGLEDAVANJE OPATIJE I RIJEKE TURISTIČKIM AUTOBUSOM

Krajem rujna učenici Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka upoznali su znamenitosti i atrakcije Rijeka i Opatije iz tuRIstičkog autobusa vozeći se na liniji autobusna stanica Novi list - Slatina Opatija - Trsat- autobusna stanica Novi list. Zahvaljujući poznatom riječkom umjetniku Voji Radojičiću autobus već svojom vanjštinom priča priču o atraktivnim riječkim i opatijskim lokalitetima na jedinstven i neponovljiv način. Učenici su prošetali Slatinom, razgledali park Vile Agnioline, nakon vožnje kroz grad Rijeku, prošetali se Marijanskim svetištem te obišli Gradinu na Trsatu. Ukupno je sudjelovalo 85 učenika i 16 američkih studenata s kojima smo započeli suradnju na projektu Multisenzoričkog vrta. Proveli smo jedan ugodan sunčan jesenji dan u zajedničkom druženju.

Više...

KOŠARKAŠI OBILJEŽILI HRVATSKI OLIMPIJSKI TJEDAN

KOŠARKAŠI OBILJEŽILI HRVATSKI OLIMPIJSKI TJEDAN

Košarkaši našeg Doma, 22.rujna 2016. godine obilježili su Hrvatski olimpijski tjedan natjecanjem u gađanju izvan linije 6,25 metara(tzv. "tricama"), pod vodstvom profesora Staše Sobolevskog. Pobjednik nije bio važan,već je važno bilo prvo zajedničko okupljanje u novoj školskoj godini. Svi su bili pobjednici pa  su tako i svi natjecatelji zaslužili slatku nagradu.

Više...

ODBOJKA POD ZVIJEZDAMA

ODBOJKA POD ZVIJEZDAMA

Već tradicionalno u rujnu učenici organiziraju turnir „Odbojka pod zvijezdama“. Turnir je jedna od aktivnosti kojom obilježavamo Olimpijski dan. Prijavilo se sedam ekipa, zanimljivih naziva i sastava: Noname boys, Bezimene, Piksijeva djeca, Tigrovi, Ekipa iz snova, XYZ i  6. odgojna. Igrali su dečki, djevojke, odgajateljice, pedagoginja i psiholog. Prvo mjesto zasluženo je osvojila ekipa Noname boys, a drugo i treće ekipe Piksijeva djeca i Tigrovi. Turnir je prošao u  igri i zabavi,  popraćen duhovitim komentarima voditelja Tea i Silvije. Čestitke svima, a pohvale Teu, Petru, Andri, Mati i Milanu za organizaciju. Vidimo se na slijedećem  turniru!

Više...

NAUČITE KAKO UČITI

NAUČITE KAKO UČITI

Drage učenice i učenici,

Krenula je nova školska godina i život u na našem Domu. Polako kreću novi zadaci i nove znanja i vještine koje ćete usvajati. Odvojite malo vremena za pripremu i pročitajte ovu brošuru u kojoj se nalaze brojni savjeti o tome kako učiti. Olakšajte si posao i uživajte u novim spoznajama!

Sretno!

 

Više...

OTVARANJE DOMA ZA UČENIKE

OTVARANJE DOMA ZA UČENIKE

Drage učenice i učenici, dragi roditelji,

 

U ponedjeljak počinje nova školska godina, a naš se Dom za učenike otvara u nedjelju 4. rujna 2016. Dosadašnji učenici mogu useliti od 14:00 sati, a za novoupisane učenike, roditeljski sastanak će se održati u 15:00 sati. Svim učenicama i učenicima želimo ugodan boravak u našem Domu i uspješnu školsku godinu!

Vaš Dom!


U nastavku pogledajte inspirativni video o učenju matematike (klikom na subtitles odaberite hrvatske titlove): Dan Meyer: Math class needs a makeover

Više...