NOVOSTI

USPJEŠAN PROJEKTNI DAN 2018. - "MURVA"

Niz radionica inspiriranih murvom održale su se u sklopu Projektnog dana 5.6.2018.

Radionicu “Blago pod murvom” na temu potrage za blagom su vodile odgajateljice Nikolina Pajnić, Marija Čemeljić-Salopek Antonija Mežnarić i Ivana Turibaka.
Učenici su morali zajedničkim timskim radom doći do rješenja zagonetki koje su ih vodile po okolišu Doma i domskim prostorima kako bi uspjeli doći do zakopanog blaga. Glavna nagrada (blago) bili su bonovi za 4 pizze. Ostali učenici su dobili za utješnu nagradu kekse. 
Uspjeli su naučiti neke nove stvari koje prije nisu znali (primjerice što je Kaki, kako izgleda i gdje se nalazi u okolišu Doma te gdje se na zgradi nalaze imena arhitekata). Komentari su im bili izuzetno pozitivni te su izrazili želju da se češće organiziraju slične potrage za blagom. Radionicu su posjetili učenici iz Doma Tić i za njih je bila organizirana druga, manja potraga za blagom.
Učenici su se uključili i u izradu murala na fasadi Doma u kreativnoj radionici "Pod krošnjom murve - bogatstvo odrastanja se krije" koju su vodile odgajateljice Jelena Krpan i Dijana Janković. Radionici su prethodili sastanci izrade idejne skice i pripreme fasadne podloge kako bi, na sam Projektni dan, realizirali mural. Mural prikazuje simboliku odrastanja i vrijednosti odgoja i obrazovanja kroz drvo murve i plodove koje ona nosi.
Odgajateljice Petra Berlot i Ivona Đudarić održale su kreativno-edukativnu radionicu pod nazivom „Murva znanja“. Cilj radionice bio je na kreativan način doći do novih znanja o drvu murve. Kako bismo ga postigli izradili smo drveni pano u obliku drva murve s pripadajućom edukativnom „knjižicom“ o svojstvima i ljekovitim djelovanjima murve. Koristili smo drveni pano (iverica), koru od drveta, drvene leptire, čavliće, čekić, drvofiks, škare, boje, ljepilo, pištolj za tekuće ljepilo, edukativni materijali o murvi, kamenčiće…
Na radionici Izrada slatkog od murve pripremali su Panna cottu od murve, jednostavan kremasti desert koji se proširio diljem svijeta i stekao planetarnu popularnost. Za izradu nije bilo potrebno posebno kulinarsko umijeće niti nije zahtijevalo puno vremena. Pod stručnim vodstvom voditeljice Adriane Matošić nastao je izvrstan kremasti desert koji se topi u ustima.
Na izradi konstrukcije Hotela za kukce u vrtu Začinska spirala, glavni konstruktor je Mirko Akrapović, kućni majstor u Domu, a voditeljica radionice Zorka Sušanj. Za drugi Hotel za kukce od paleta, u Masliniku Doma, temelje i konstrukciju su postavili učenici David, Igor i Luka (7. OS). U prikupljanju potrebnog materijala (stara kora drveta, lišće, češeri, sijeno, slama, snopovi trske, bambus, ovčja vuna i dr.) sudjelovali su mnogi učenici i djelatnici Doma.
Na radionici “Put svile”, učenici su oslikavali svilu te pritom saznali zanimljve pojedinosti vezane uz proces njene izrade, kao i o dudovu svilcu i specifičnostima nastanka svilenih materijala.
Voditeljice radionice „Boje i zvukovi svile“ Orijana Jeličić i Olivia Vukić kroz svoju radionicu osvijestile su trenutak posvećenosti sebi kroz umjetnost ( fotografije i crteže naših učenika ) u prirodnom okruženju. Kroz tehniku opuštanja vođene fantazije „Sigurno mjesto“. sudionici su se opustili uz nježne zvukove gitare. Ovom radionicom svi prisutni su iskusili jedan od načina pozitivnog življenja i promišljanja te probudili svoje kreativno i stvaralačko življenje. Radionici su se uz naše učenike pridružili učenici 8. razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica.
Nakon radionice uživali smo u modnoj reviji osmišljenoj na temu „ Lepršavost svile“ „Zagrebački zdenci i fontane“ učenica Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci s profesoricom Sanjom Jagić Hviždalek . Ovom je kolekcijom škola sudjelovala na državnom natjecanju Dani odjeće 2018. i osvojila 2. mjesto.
Svečane, lepršave, ženstvene odjevne kombinacije haljina i hlača u pastelnoj mint boji saten svile, odišu nježnošću i obrisima orijentalnog uzorka na rubovima. Lepršavost modela upotpunjena je mrežastim prozirnim tkaninama. Spoj svilenog satena i tila u mint boji neodoljivo podsjeća na lakoću postojanja nepresušnih izvora vode.
A kad smo kod vode, Staša Sobolevski i Mirko Akrapović vodili su radionicu postavljanja sustava „kap na kap“. Radionica uspjela, voda potekla!

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE