NOVOSTI

NAGRADNO PUTOVANJE MATURANATA U MAĐARSKI VILANNY I PEČUH

I ove godine, 10. svibnja 2018. godine realizirali smo nagradno putovanje u Mađarsku. 

Već u 8 sati, s lunch paketima u torbama i osmijehom na licu, naši maturanti: Silvija Bartolović, Teo Šimić, Milan Grčić, Sara Buneta, Monika Kokorović, Lana Ulčar, Matea Korijan i Natalia Tuškan te odgajateljice Nikolina Pajnić i Dijana Janković, dočekali su simpatičnog vozača ispred našeg Učeničkog doma „Podmurvice“gdje je dogovoren polazak.


Krenuli smo put Osijeka, u Srednjoškolski đački dom gdje su naš toplo dočekali. Nakon ručka i obilaska Doma, prošetali smo Dravom i zasladili se sladoledom. Putovanje smo nastavili prema mađarskom Villanyju. Nadomak Villanyja, na planini Szarzomlyo razgledali smo zanimljive kamene skulpture iz kamenoloma još iz starog Rima. Zanimljivo je da na padinama ove planine, krajem zime i početkom proljeća, cvijeta mrazovac, simbol villanjskih vina te time objavljuje vinovoj lozi da je stiglo proljeće. 
Dolaskom u Coleggium Villany, smjestili smo se, odmorili i okrijepili. Grad Villany, poznat po crnom vinu nosi titulu Grada grožda i vina. Središte je brojnih vinarija, ali duž cijele vinske ceste, osim podruma i smještaja nalaze se mnogobrojne znamenitosti i atraktivnosti, čemu smo svjedočili već prve večeri, šetnjom kroz taj životopisni gradić.
Drugo jutro, posjetili smo Poljoprivrednu školu „Teleki Zsigmnond“, razgledali školu i vinske podrume te se upoznali s dugogodišnjom tradicijom i postupkom proizvodnje vina. Poslijepodne smo proveli u Pečuhu, jednom od najstarijih gradova u Mađarskoj s naseobinama iz prapovijesti te najvećim sveučilišnim središtem države. Razgledali smo ranokršćansku nekropolu Sopianae, katedralu svetog Bertalana, pojeli sladoled na središnjem gradskom trgu Istvana Szecheniyija na kojem se nalazi i džamija paše Gazi Kazima koja, iako je u 17. stoljeću posvećena za crkvu, na vrhu kupole još ima islamski simbol –polumjesec i zvijezdu. Večer smo proveli šetajući ulicama Villanyja, tražeći slobodno mjesto na terasama vinarija i uživajući u mađarskoj veseloj glazbi. 
Treći dan nakon doručka, uputili smo se u razgled vinskih podruma Hotela Bock Ermitage smještenog u centru grada Villanyja. Kroz 30-minutni obilazak vinskog podruma, upoznali smo složeni proces čuvanja vina, bačve raznih veličina i oblika, od američkog hrasta do inoksa, a ono što nas se posebno dojmilo je njihova ekonomičnost i iskoristivost cijelog ploda vinove loze. Tako se od koštica radi vrhunsko jestivo ulje, a ostali talog od proizvodnje vina, melje se u brašno, koristi za izradu kozmetičkih preparata, dodataka prehrani i sl.
Pri povratku u Coleggium Villany, dočekao nas je fini ručak, kao okrijepa prije povratka u Rijeku. Zahvalili smo se našim domaćinima na toplom gostoprimstvu te obogaćeni novim doživljajima i iskustvom krenuli kući.

GALERIJA SLIKA ČLANKA

KONTAKTIRAJTE NAS


Pitajte što Vas zanima i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.

KONTAKT INFORMACIJE